beta
IzdanjeElektroničko izd. izvornika objavljenog 1835.
NakladnikZagreb : Knjižnice grada Zagreba, 2013
Napomena o izvoru naslovaStv. nasl. s naslovnice.
NapomenaKorisnička kopija u mrežnoj verziji.Sadržaj s naslovnice: Još Horvatska nij´ propala / Ljudevit Gay. Nek se hrusti šaka mala / Ljudevit Vukotinović.
Kratki sadržajSvoju prvu budnicu "Još Horvatska nije propala", koju je napisao 1832., a 1833. ju je uglazbio Ferdo Livadić, Ljudevit Gaj je prvo objavio pod naslovom "Horvatov szloga y zjedinenye" u petom broju "Danice" 7. siječnja 1835., a i Vukotinovića budnica "Nek se hrušti šaka mala" prvo je početkom travnja iste godine objavljena u "Danici". Dvije prigodne popijevke Gaj i Vukotinović su, pod prividom podaničke vjernosti hrvatskih krajišnika koji su u šleskoj Glogovi 1813. otkazali poslušnost Napoleonu, uspjeli objaviti kao posebno izdanje u deset tisuća primjeraka, unatoč vrlo jakoj cenzuri Austrijske carevine. "Glogovkinje", koje su u stvari bile uperene protiv mađarske ekspazionističke politike naspram Hrvata i koje su izašle u doba kada su na saboru u Požunu napadnuta muncipijalna prava Hrvatske, Mađari su prijavili cenzuri čim su objavljene, a u prvoj polovici 1836. ugarski palatin, nadvojvoda Josip, pokrenuo je proces zabrane nj
Vrsta datotekeKorisnička kopija; razlučljivost 400 dpi u formatu JPG (9.95 MB).Digitalna matrica; izvornik digitaliziran u razlučljivosti 400 dpi u formatu TIFF (675 MB); skenirano prema standardu Kodak Q13 color separation guide and gray scale.
Zahtjevi sustavaMicrosoft Silverlight.
Reprodukcija publikacijeGlogovkinje horvatske. U Zagrebu, 1835. []
Standardni brojISBN 978-953-337-019-4
ZaKi ident11016906
  
BazaDigitalne zbirke
rrep