O projektu
Digitalizirana zagrebačka baština
Uvod
Pavao Ritter Vitezović
Jacob Vjenceslav Heywel
Ivan Bartolomej Pallas
Ivan Krstitelj Weitz i isusovačka tiskara
Antun Reiner
Kajetan Franjo Härl
Josip Ivan Schotter
Franjo Zerauscheg
Antun Jandera
Johann Thomas Trattner i Josip Karlo Kotsche
Biskupska tiskara
Karta tiskara
Vremeplov
 

 

Ivan Bartolomej Pallas

O Heywelovom nasljedniku Ivanu Bartolomeju Pallasu ima relativno malo podataka. Nalazimo podatak da se 1724. obraća Saboru s molbom da mu se dodijeli godišnja plaća. Godinu dana kasnije ponovno piše Saboru žaleći se na svoje bijedno stanje. Naglašava da je uvijek uredno i na vrijeme obavljao sve svoje poslove. Njegova ponizna molba nije, međutim, niti ušla u zaključke sa sjednice Sabora, nego je vjerojatno "pod razno" riješeno da se zbog drugih velikih izdataka odlaže "do sretnijih vremena", kako je zapisano na poleđini molbe.

Do sada je nađeno 18 knjiga i drugih tiskovina koje je tiskao Pallas, među kojima su značajnije: III. i IV. svezak propovijedi Hrana duhovna ovchicz kerschanszkeh kapucina Matije Markovića, gramatika latinskog jezika Sillabus vocabolorum Grammaticae Manuela Alvareza (1726.), početnica latinskog i hrvatskog jezika Ars magna parvulorum [Nacsin kratek horvatske rechi na diacske obracsati y pravo zkupa szlagati] iz 1724., matematički priručnik Kaspara Schotta Compendium arithmeticae practicae generalis, ex cursu mathematico (1725.), Manuale confessariorum illiti Ruchna knisicza szpovednikov navlasztito brattinszkeh otczev Marianszke y szeraphinszke Brattovschine szvetoga Skapulara, tiskana 1725., Kerschanszke catolichanszke navuka popevke y obilno proschenye chesz vreme apostolszke missie Jurja Muliha (1727.).

Knjige koje je Pallas tiskao znatno su urednije složene od onih koje je tiskao Heywel, imaju manje grešaka, bogatije su urešene vinjetama i ilustracijama. Pallas je tiskao više knjiga nego Heywel, ali ne dovoljno da bi od toga mogao pristojno živjeti. Tako nakon njegove smrti Eva Suzana Pallas, koja je još neko vrijeme službeno vodila tiskaru, 1728. piše Saboru da je njezin pokojni suprug uredno obavljao sve svoje poslove, i da je za poboljšanje tiskare uložio svojih 300 forinti pa je sada ona u velikim dugovima. Moli da joj se unatrag isplati muževljeva plaća, onako kako je to bilo u dotadašnjih tiskara.

 

©Knjižnice grada Zagreba

 

=