O projektu
Digitalizirana zagrebačka baština
Uvod
Pavao Ritter Vitezović
Jacob Vjenceslav Heywel
Ivan Bartolomej Pallas
Ivan Krstitelj Weitz i isusovačka tiskara
Antun Reiner
Kajetan Franjo Härl
Josip Ivan Schotter
Franjo Zerauscheg
Antun Jandera
Johann Thomas Trattner i Josip Karlo Kotsche
Biskupska tiskara
Karta tiskara
Vremeplov
 

 

Kajetan Franjo Härl

Tiskar Kajetan Franjo Härl došao je u Zagreb iz Graza najkasnije početkom 1759. i otkupio tiskaru od svojeg prethodnika Antuna Reinera. Na osnovi privilegija koje je Antun Reiner dobio od kraljice Marije Terezije 9. travnja 1754., i koji je važio deset godina, za Reinera i za njegove nasljednike u tiskarskom umijeću, Härl se smatrao državnim tiskarom, ali za to nije primao nikakvu naknadu. Međutim, imao je pravo stanovati s obitelji u Kraljevinskoj kući, u kojoj se nalazila tiskara.

Ne raspolažemo podacimo je li Härl obnavljao tiskaru. Sudi li se po slovima i tiskarskom ukrasnom materijalu, ako je i obnavljao, bilo je to vrlo skromno. U tiskari nije samo tiskao knjige, nego ih je i prodavao, što se vidi iz oglasa u sačuvanim kalendarima, Calendarium Zagrabiense, za 1760. i 1762. godinu. Među knjigama koje je prodavao bilo je i onih koje su tiskali njegovi prethodnici Weitz i Reiner.

Iako mu je posao, kako se čini, išao relativno dobro, ipak je već početkom, a najkasnije sredinom 1763. prodao tiskaru Josipu Ivanu Schotteru, nakon čega mu se gubi svaki trag. Moguće je da su razlozi njegovog nestanka zdravstvene prirode budući da se nalazi na popisu dužnika kaptolske ljekarne 1761. i 1762. godine.

Härl je bio marljiv i dosta kvalitetan tiskar, a među važnijim knjigama svakako treba navesti knjigu kajkavskih propovijedi franjevca Fortunata Švagelja Opus selectum concionum festivalium ordinarium et extraordinarium, koja je zamišljena u tri sveska, a pouzdano znamo da su tiskana dva, i to 1761. i 1762. godine.

©Knjižnice grada Zagreba

 

=